Şine Usu Yazıtı

Kategori: Edebiyat Yazar: Prof. Dr. Erhan Aydın Yayınevi: Karam Yayınları

Şine Usu Yazıtı

  • Yayın Tarihi: 01.01.2007
  • ISBN: 9789756467251
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 154
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 12 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Uygurlar Ötüken'deki Doğu Kök Türklerinin egemenliğine son vermişler, özellikle Bayan (Moyen) Çur zamanında büyük başarılar elde etmişlerdir. Bu durum Uygurları bozkırın en güçlüsü durumuna getirmiştir. Bu kitap 747-759 yılları arasında kağanlık yapan Tängridä bolmış İl İtmiş Bilgä Kagan yani Moyen Çur tarafından dikilen ve bugün Moğolistan'da bulunan Şine Usu Yazıtından bahsetmektedir. Bu kitap 759 veya 760 yılında dikildiği düşünülen Şine Usu Yazıtının harf çevrimi, yazı çevrimi ve Türkçeye çevirisini konu edinmiştir. Kitabın ilk bölümlerinde Uygur adı, Tokuz Oguz ve On Uygur Problemi, Ötüken Uygurları, diğer Uygur yazıtları, Şine Usu Yazıtının dil özellikleri gibi konular ele alınmıştır. Yazı çevrimi yapılırken daha önceki naşirlerin okumaları da değerlendirilmiş ve sayfa altlarında verilmiştir. Metin bölümünün ardından notlar, sözlük, kısaltmalar listesi, kaynakça, runik metin ve yazıta ait fotoğrafları içeren bölümler gelmektedir. Notlar bölümünde yazıttaki bazı problemli, kelime, ibare ve cümleler üzerinde durulmuştur. Sözlük, dizin şeklinde hazırlanmış olup geniş bir kaynakçanın ardından runik metin bulunmaktadır.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Şine Usu Yazıtı PDF 6.39 MB İndir
Şine Usu Yazıtı EPUB 7.14 MB İndir
Şine Usu Yazıtı MOBİ 5.64 MB İndir
Şine Usu Yazıtı ODF 6.02 MB İndir
Şine Usu Yazıtı DJVU 7.52 MB İndir
Şine Usu Yazıtı RAR 4.89 MB İndir
Şine Usu Yazıtı ZIP 4.51 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (2 Yorum)


Çok kapsamlı bir araştırma betiği olmuş. İlk kısımlarında yazıtla ilgili gerekli açıklamalar yapılmış. Sonrasında çevriyazı ile ardını getirmiş. Bunların arkasına sözlük de eklemiş. En sona ise yazıtda geçen özgün yazıları yazmış. Söylemeden geçmeyeyim; yazıtların fotoğrafları da yer almaktadır.


Antik Türk yazıtları ile ilgili araştırma yapan veya ilgisi olanların okuması gereken bir eser. Türk Türkologlardan yazıtlarımızı öğrenmenin zamanı gelmişti zaten.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*