Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar)

Kategori: Din Yazar: Dr. Durmuş Arık Yayınevi: Aziz Andaç Yayınları

Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar)

  • Yayın Tarihi: 14.04.2006
  • ISBN: 9789759855468
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 416
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Günümüzde Hıristiyan olarak bilinen Çuvaşlar, ilk Türk-İslam devleti kabul edilen İdil Bulgarlarının torunlarıdr. Çuvaşlar arasıda İslam yayılmış, ancak bu yayılma onların tamamını kapsamamıştır. XVI. yüzyılda Rus işgaline uğramakla esaret altına giren Çavuşlar, bu tarihten itibaren Hıristiyanlaştırma ve Ruslaştırma faaliyetlerine maruz kalmıştır. Misyoner faaliyetleri Çuvaşlardan Hıristiyan din adamlarının yetiştirilmesi Hıristiyanlığa ait dini literatürün Çavuşçaya çevrilmesi bu faaliyetlerin başta gelen uygulama şekilleri olmuştur. Kullanılan metotlar, XVI-XX. yüzyıllar arasında değişmekle birlikte, 1917'ye kadar hedef değişmemiştir. Bu faaliyetler sonucunda Çuvaşların Hıristiyanlığa geçişi kendi istekleriyle ve gönüllü olmaktan çok, baskı ve yıldırma politikasının bir neticesi olmuştur.
Satıcı Kitap Adı Bağlantı
Trendyol Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) Satın Al
Kitapyurdu Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) Satın Al
D&R Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) Satın Al
Idefix Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) Satın Al
BKM Kitap Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) Satın Al
Hepsiburada Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) Satın Al
Gittigidiyor Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) Satın Al
N11 Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) Satın Al
Amazon Türkiye Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) Satın Al
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) PDF 17.27 MB İndir
Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) EPUB 19.30 MB İndir
Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) MOBİ 15.23 MB İndir
Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) ODF 16.25 MB İndir
Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) DJVU 20.31 MB İndir
Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) RAR 13.20 MB İndir
Hıristiyanlaştırılan Türkler (Çuvaşlar) ZIP 12.19 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (3 Yorum)


Çuvaşları hem tarih hem de kültürel yönden inceleyen kapsamlı bir çalışma. Yazar konusuna oldukça hakim. 7. Y.Y.’da Büyük Bulgar Hanlığını kuran ve İslam’a ilk geçen Türk toplumlarından biri olan İdil Bulgarlarının bugünkü kalıntıları olan Çuvaşlar, Türk lehçelerinin de orijinal bir lehçesini konuşuyorlar. Çuvaşları tanımak için geriye doğru önce Bulgar hanlığına, oradan Avarlara, oradan Kıpçaklara, oradan da Göktürk ve Hunlara bakmak gerekir. Çuvaşların tamamı Hıristiyan değil, büyük kısmı İslam’a geçmiş ancak onlara Çuvaş değil Tatar deniyor. Hıristiyanlığa geçenler hakkında yapılan bir araştırmaya göre 21 Çuvaş köyünde yapılan incelemede Çuvaş halkının Hıristiyanlıktan çok geleneksel dinlerini (Gök Tengri dini) yaşadıkları tesbit edilmiş. Hıristiyanlıkları klasik Hıristiyan yaşam ve ibadetlerinden farklılık gösteriyor. Halkın büyük çoğunlukla iki isim kullandığı, bunlardan biri vaftiz ismi olan resmi evraklarda kayıtlı olan isim, diğeri ise ailenin verdiği isim olduğu anlatılıyor.


esarete giren milletin hazin sonu olamaması gereken bir şey Türkler özgürlüklerini hiçbir zaman başka bir şeye değişmezler fakat mecburen esaret altında kalan bu toplumun esaret altında kalmasının en öenmli nedenlerinden biriside zorla hristiyanlığın bu insanlara seçtirilmiş olmasıdır bu eser okunmalı ve bu tür muamelelere maruz kalınmamak için çaba göstermeliyiz


Özellikle Çavuşlar ve diğer halklar gibi baskı rejinleri altında dinleri, isimleri, inançları hatta milliyetleri değiştirilen bu insanlar yüzyılımızda baskıcı rejimlerin birer birer ortadan kaybolması ile ve globalleşen dünya düzeni içerisinde yeniden kendi kimliklerine dönme arayılşı içerisinde girmişlerdir. Çavuşlar da bunun en bariz örneklerinden biridir. Ancak yüzyıllar boyunca çeşitli baskılar altında pek çok şeylerini yitiren bu insanların yeniden kendi değerlerini kazanma mücadeleleri çok çetin geçecek ve çok zor olacaktır. Bu nedenle bu toplumlara kendi kültürlerine yakın insanların bir şekilde kültür alışverişi tarzında yardımcı olması da gerekmez mi ve bunu öncelikle Türkiye’ deki bir kısım kurum ve kuruluşların ya da sivil örgütlenmiş derneklerin yapmak için çaba sarfetmesi gerekmez mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*