Teknoloji medeniyet yabancılaşma adını verdiğimiz meseleler Müslüman veya kafir bütün çağdaş insanların en önemli meseleleri olduğu için sırf bunun için ele alınıyor değildir. Kuşku yok ki birçok düşünce adamı bu meseleleri kendi bağımlı oldukları anlayışlar açısından ele almışlardır. Benim yaptığım burjuva Marksist yapısalcı vs. bakış açılarının yanı sıra meseleleri bir de İslam noktasından ele almak değildir. Bu üç meselenin Müslümanları yeni bir dünyaya açılmaları bakımından birinci derecede ilgilendiriyor olması beni bu konularda yoğunlaşmaya mecbur bırakmıştır.
Bir meseleyi kökten kavramakla o meseleye köklü bir çözüm getirmeye çabalamak birbirinden çok farklıdır. Kavrayıştaki köktenci tutumumuz bizim şükreden hamdeden tarafımızdır. Buna karşılık bir meseleyi kökten bir çözüm önermek bir rubûbiyet iddiasıdır. Gerçekte meseleyi kökten kavrayan kişi o meselenin nihai çözümünün elinde olmadığını da kavramış sayılır. Ancak meselenin radikal bir yaklaşımla kavranışı o mesele içinde erimekten o mesele dolayısıyla karşılaşılan belalara günahlara bulaşmaktan bizi alıkoyar. Kavrayışında radikal olmayan istikametinde de isabetli olamayacaktır.
Kitap Yorumları - (3 Yorum)
ismi ile müsemma bir yazar İsmet abi, özel biri. Çağdışı nasıl olunur, neden olmalı? bu kitap ışık tutacaktır.
insanlar tarafından teknik medeniyet ve yabancılasma kavramlarını nasıl yanlış anlayışılıp felakete götürüldüğünü gösteren bir kitap tavsiye ederim….
Kesinlikle ezber bozuyor. Tarzı böyle diyeceğim am tarz meselesinden çok düşünce yapısından kaynaklandığını anlıyorsunuz.