Aşk işitirler ama aşk denilen şeyin o anda hissettikleri hal olduğunu bilmezler, işte tabiat bütün insanlara aşkı eşitçe dağıtıp hiç kimseyi mahrum bırakmamıştır. Akılsız, ilimsiz, huy yumuşaklığından uzak, faziletsiz, sabırsız, merhametsiz, utanmaz insan bulunur. Lakin aşksız insan bulunmaz.1875’te yayımlanan Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Türk edebiyatının ilk romanlarından biri olmasının yanında, sonraki yüzyıllarda edebiyatımızın odağında olacak olan kimi temel meselelerin de ilk defa işlendiği önemli kaynaklardan biridir.Şemsettin Sami’nin, Osmanlı toplumunda özellikle kadın-erkek ilişkilerinin kapalılığını ve bunun getirdiği sorunları işaret ettiği romanı, aynı zamanda o dönem İstanbul’unun sokak ve ev hayatına dair, Türk ailelerinin yaşamına dair de önemli veriler içeriyor.Edebiyatımızın bu temel eserini, Fatih Altuğ’un, yazarın üslubunu korumaya özen göstererek yaptığı titiz çalışmayla, günümüz Türkçesine uyarlanmış olarak yayımlıyoruz. #edebiyatımızınmirası #ilkromanlar #melodram #aşk #konak #mektup #kılıkdeğiştirme #facia
Edebiyatımızda ilklerden olması sebebiyle okunması gereken bir klasik, olayların geçtiği dönemdeki özellikle aile yapımız, kadınlara bakış açımız gibi hassas konularda aydınlatıyor.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
dönem şartlarına ve kadın erkek ilişkilerine ışık tutan nadide eserlerimizden
Toplumun önemli sorunlarından biri olan görücü usulü ile evliliğin sakıncaları anlatılamkatadır
Edebiyatımızda ilklerden olması sebebiyle okunması gereken bir klasik, olayların geçtiği dönemdeki özellikle aile yapımız, kadınlara bakış açımız gibi hassas konularda aydınlatıyor.
Talat ve fitnat üzerinden dönemin evlilik konusuna dair hakim anlayişi anlatilmiş ne acı bir şekilde bitti be yazık …
İlk yerli romanımız olan bu eser herkesin kitaplığında bulunmalıdır. böylece herkes dönemin özelliklerini en iyi şekilde anlayacaktır.