"Görebilmek, duyabilmek ve bir devri rivayetiyle, dedikodusuyla nakletmek, işte tarihe ve tarihçiye en büyük hizmet. Tarihçi bu yazıları ayıklasın, istediklerini alsın, istemediklerini bıraksın" diyen Münevver Ayaşlı Hanımefendi içinde yaşadığı devri (1906-1999) tanıdıkları, gördükleri, işittikleri, işitenlerden işittikleri, nüktesi, rivayeti, dedikodusu, efsanesi ve bilebildiği kadar hakikatiyle kendisinden sonra gelecek nesillere nakletme çabası gösteren bir Osmanlı haminnesidir.Köklü aile yapısı ve eşinin bulunduğu önemli devlet hizmetleri sayesinde Abdülhak Hamid'den Halide Edip Adıvar'a Mithat Cemal Kuntay'dan Asaf Halet Çelebi'ye, İsmail Hami Danişmend'den Burhan Toprak'a, Mösyö Massignon'dan Albert Gabriel'e kadar birçok önemli ismi çok yakından tanıyan Ayaşlı'nın hem hatırat edebiyatımıza hem de tarih ve kültürümüze belki en büyük katkısı işittikleri, gördükleri ve bildiklerini yazıya geçirmiş olmasıdır.
Okurken bitmesini istemedim. Osmanlının son dönemleri ile Cumhuriyetin ilk yıllarına ait bire bir şahitliğini anlatmış yazar. O günlere gidip geliyorsunuz.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
Cumhuriyetin erken dönemlerine dair hem muhalif, hem farklı, hem keyifle okunan bir anı kitabı.
OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN SON DÖNEMİ İLE CUMHURİYETİN KURULUŞUNUN İLK YILLARI ARASINDA TARİH SEVERLER İLE HATIRALARINI PAYLAŞAN OSMANLI HANIMEFENDİSİNİN HATIRALARINI AKICI VE ANLAŞILIR BİR DİLLE BU ESERDE OKUYACAKSINIZ.YAZAR YAŞADIĞI YILLARA OKUYUCUYU GÖTÜRÜYOR.OKUYUCU SANKİ KENDİSİNİ O DÖNEMİN İÇİNDE BULUYOR.
Okurken bitmesini istemedim. Osmanlının son dönemleri ile Cumhuriyetin ilk yıllarına ait bire bir şahitliğini anlatmış yazar. O günlere gidip geliyorsunuz.
İki rejimi yaşamış görmüş birinden tarihi dinlemek çok farklı.
Okumaktan zevk aldığım nadir kitaplardan. Osmanlının son dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarıyla ilgili hüzün verici hatıralarını anlatmış yazarımız