Hive’ye Yolculuk Orta Asya’da Seyahatler ve Maceralar
Tanıtım Bülteni
Genç bir İngiliz subayı 1875 yılının kış aylarında Büyük Oyun’un Ruslar tarafından saklanan yeni sırlarını araştırmak için Orta Asya’ya gayr-i resmi bir seyahate çıktı. İki sene önce Ruslar tarafından ele geçirilmesini müteakip tüm Avrupalı yolculara kapatılan gizemli kervan kenti Hive’ye ulaşmayı umuyordu. İngiliz strateji uzmanları bu uzak ve tehlikeli vahanın Hindistan işgali için bir saldırı üssü olarak kullanılacağından endişe ediyorlardı. İşte bu seyahatin altında yatan asıl sebep de bu endişelerde gerçeklik payı olup olmadığını ortaya çıkartmaktı.Yüzbaşı Frederick Burnaby yaptıklarıyla efsaneleşmiş bir subay. İki metreye yaklaşan boyu ve 90 kiloluk cüssesiyle İngiliz ordusunun en güçlü askerlerinden biri olarak nam salmıştı. Ancak nitelikleri dış görünüşüyle sınırlı değildi. Arasında Rusça ve Türkçenin de bulunduğu yedi dili konuşabiliyordu. Öte yandan renkli ve güçlü üslubuyla son derece de mahir bir yazardı. Frederick Burnaby, çıktığı bu seyahati üslerinden gizli tuttu zira asla izin alamayacağını biliyordu. Kar fırtınalarına ve sağanaklara göğüs gererek ilerlediği bozkırları ve çölleri aşarak iki bin kilometreye yakın yol kat etti. Ruslar ve bölgedeki Türk halkları arasında şiddetlenen çatışmaları gözlemleyen ve Rus yayılmasına kendi gözleriyle şahitlik eden yazarın verdiği bilgiler bugün bile kıymetinden bir şey kaybetmiş değil. İngiliz hükümetinin kırmızı alarm vermesiyle evine geri dönen Burnaby, kısa bir süre sonra tüm yolculuğunu ayrıntılı bir şekilde anlattığı Hive’ye Yolculuk kitabı kaleme aldı. Burnaby’nin seyahatini eksiksiz bir şekilde ortaya koyan bu kitap, İngiltere’de uzun süre en çok satanlar listesindeki yerini korudu.
efsane subayın gezi anıları ve yaşadığı zorluklar gerçekten okumaya değer, Türklerin ilk yurtları ve o bölgenin coğrafi ve yaşma şartları en iyi anlatılmıştır. O günkü hanlıklar ve tarih bilgileri vb.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
efsane subayın gezi anıları ve yaşadığı zorluklar gerçekten okumaya değer, Türklerin ilk yurtları ve o bölgenin coğrafi ve yaşma şartları en iyi anlatılmıştır. O günkü hanlıklar ve tarih bilgileri vb.
tarih ve seyahatname severler için güzel bir kitap
Türkçeye bu kadar geç kazandırılması kötü ama buna da şükür.
Bu tip tarihî gezi kitapları hep ilgimi çekmiştir. Burnaby’nin bu kitabında da ilgi çekici bilgiler var. Selenge Yayınları’na teşekkürler.
Yazarın daha önce At Sırtında Anadolu adlı bir kitabı yayınlanmıştı. Bu kitabı da oldukça değerli bilgiler içeriyor.