Fasti, Latin şiirinin önde gelen ozanlarından Ovidius’un yazdığı en güzel eserlerden biridir. Elegeia vezniyle yazılmış eser, Ocak ayının birinci gününden başlayıp Haziran ayının son gününde biten altı kitaptan oluşur. Ovidius’un Fasti’yi bugün kullandığımız gibi on iki ay için, on iki kitap olarak yazıp yazmadığı belirsizdir. Başka bir eserinde niyetinin bu olduğunu belirtse de, beklemediği sürgün cezası nedeniyle yazmaya devam edememiş ya da müsveddelerini sürgünde kaybetmiş olabilir.Zengin bir anlatıma sahip olan Fasti tarihsel, gökbilimsel ve dinsel olarak üç ana bölümde incelenebilir. Tarihsel bölüm, kesin tarihlerle takvime eklenmiş Roma söylencelerini ve yıllıklarını içerir. Gökbilimsel bölümde takımyıldızların doğuşları ve batışlarına ilişkin bilgiler ele alınır. Eserin bel kemiğini oluşturan dinsel bölümde ise tespit edilen festivaller, dinsel törenler ve ayinler ilginç biçimde ve mitolojik öykülerle açıklanır.Asuman Coşkun Abuagla tarafından Latince aslından çevrilerek Türkçeye ilk kez kazandırılan Fasti, bugün kullandığımız takvimin sadece ilk altı ayını içerse de hem ayların neden bu şekilde adlandırıldıklarını hem de kendilerine has özelliklerini öğrenmemizi sağlıyor.
Ovidius’un her ay için bir kitap olarak tasarladığı, ancak sürgün cezası nedeniyle bu tasarısı gerçekletiremediği çok özel bir kitabıdır, bu kitap, okumanızı tavsiye ederim.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
Kazım Taşkent klasikleri her kütüphanenin en özel yerini almaya aday.
Yılın ilk altı ayının roma takviminde günlerin yıldızlara göre açıklanması ve bayramların sebepleri olan şeyler anlatılıyor oldukça ilginç.
Ders kitabı olarak aldığımı düşünüyordum fakat kütüphanemde özel bir yer edindi bile.
Kazım Taşkent klasikleri söze gerek yok
Ovidius’un her ay için bir kitap olarak tasarladığı, ancak sürgün cezası nedeniyle bu tasarısı gerçekletiremediği çok özel bir kitabıdır, bu kitap, okumanızı tavsiye ederim.