Bir başka deyişle, "laikler", muhafazakârlar ve Kürtler... Türkiye toplumundaki üç büyük ve önemli kategori...Elinizdeki kitabın amacı ise, işte bu üç toplumsal kategoride hakim olan "zihniyet"leri ele almak ve eleştirmek."Zihniyet"in üzerinde durmamın sebebi ise, kritik derecede önemli olan bu meselenin bizim toplumda yeterince anlaşılmadığını düşünmem. Aslında "zihniyet" kelimesini sıkça kullanıyor, özellikle de hoşumuza gitmeyen bakış açılarını eleştirmek için ona referansta bulunuyoruz. "Bu zihniyetle nereye varılır ki" diye kızıyor, "o kafa"yı eleştiriyoruz.Ancak dikkat ederseniz tüm bunlar, başkalarının zihniyetine getirdiğimiz eleştirilerden ibaret. Buna karşılık kendi zihniyetimizi pek irdelemiyoruz. Dünyayı sürekli belirli bir pencereden görüyor, oradan görünenler üzerine de düşünüyor, konuşuyor ve tartışıyoruz. Ama pencerenin kendisini sorgulamıyoruz.Çünkü insanın başka her şeyi sorgulaması ve eleştirmesi kolaydır da, aynı eleştiri ve sorgu oklarını kendine ve kendi sosyal çevresine yöneltmesi zordur. Bu kitaptaki yazılar ise, herkese "gelin, biraz kendinizi sorgulayın" demek istiyor.
Mustafa Akyolun yazılarını seviyorum. Bu gibi Türkiyede hassas nokto olan konulara parmak basması da ayrıca okunası kılıyor yazarı. Bu kitabını da sevdim.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
Bana bir şey katmayan bir kitap oldu.
Yazarın üç başlık altında toplanan yazılarından oluşan belkide köşe yazılarından oluşması hasebiyle akıcı bir okuyucuya hitab eden güzel bir eser..
Zaman zaman objektiflikten uzaklaşsa da genel olarak tespitler doğru. Mustafa Akyol kendini okutuyor.
Kitap ismi ile müsemma. Net ve anlaşılır. Bir kargaşayı anlaşılır kılma çabası bu kitap. ben sevdim
Mustafa Akyolun yazılarını seviyorum. Bu gibi Türkiyede hassas nokto olan konulara parmak basması da ayrıca okunası kılıyor yazarı. Bu kitabını da sevdim.