Ömrünün son otuz yılını beynin nasıl çalıştığını ve bilincin bilimsel olarak nasıl incelenebileceğini anlamaya adayan Nobel Ödüllü Gerald M. Edelman ile günümüzün tartışmasız en önemli bilinç ve uyku araştırmacıları arasında sayılan Giulio Tononi’nin birlikte kaleme aldıkları Bilincin Evreni, yayınlandığı günden bu yana bilimsel bilinç çalışmaları sahasındaki önemini korumaya devam ediyor. Beynin morfolojik ve fizyolojik organizasyonunu merkeze alarak bilince dair bilimsel bir açıklama geliştirmeye çalışan yazarlar, bilincin ortaya çıkması için beynin gerekli ancak yeterli olmadığını savunuyorlar. Beyin dünyayla ve diğer insanlarla etkileşime dayanan bir süreç içinde bilinci ortaya çıkarabilir. Bilinç-beyin sorununu beyin-beden-dünya etkileşimi içinde daha geniş bir bağlama oturtarak çözmeye çalışan yazarlar, bu amaçla kitap boyunca beynin kendine özgü niteliklerinin bilinçli deneyimlerle ilişkisine dair detaylı bir analiz sunuyor. Bu analizler ise hem görüntüleme çalışmalarına hem de nörolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklara yoğun göndermelerle deneysel açıdan destekleniyor.
Nörobilim alanında yazılmış çok kapsamlı bir kitap. Teknik bilgilere çok fazla yer verildiği doğru. Bazı bölümleri Anlamak için terimleri Çok iyi bilmek gerekiyor.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
Biraz ağır? Evet. Biraz da anlamaya çalışacaksınız artık. Nörobilim ve insan bilincinin genişliği içerisinde kayboluyorsunuz.
Tıp ya da biyoloji kökenli iseniz rahat anlasilirbir eser.
Alanında iyi fakat biraz ağır.
Bu eserde mutlaka terimler sözlüğü bulunmalı…
Nörobilim alanında yazılmış çok kapsamlı bir kitap. Teknik bilgilere çok fazla yer verildiği doğru. Bazı bölümleri Anlamak için terimleri Çok iyi bilmek gerekiyor.